Who are always punctual?


Wed,November 6, 2019 01:45 AM

Grammar-Rules
SPOTTING OF ERRORS
- In each of the following questions, statements are divided into 4 different parts. Identify the part of the sentence that has an error.
1. (a) He walks five miles which are really a great distance /(b) for a man like him/ (c) who is not only old but also ill. / (d) No Error.
Ans: (a) ఒకవేళ Plural Noun ఒక నిర్ధిష్టమైన పరిమాణాన్ని లేదా మొత్తాన్ని తెలియజేస్తే Singular Verbని వాడాలి. ఈ వాక్యంలో five miles అనేది ఒక మొత్తాన్ని గురించి తెలుపుతుంది. కాబట్టి ‘He walks five miles which is really a great distance.....’ సరైనది.
2. (a) Suppose if you are late/(b) you will be /(c) in trouble for many days./ (d) No error
Ans: (a) suppose, if అనే పదాలు రెండు ఒకే రకమైన అర్థాన్ని కలిగి ఉంటాయి. కాబట్టి suppose, ifలను కలిపి వాడకూడదు. వీటిలో ఏదైనా ఒక పదాన్ని మాత్రమే వాడాలి.
3. (a) The teacher as well as the students/ (b) are keen on/ (c) joining the dance./ (d) No error.
Ans: (b) రెండు subjectsని as well as, with, along with, together with లాంటి పదాలు కలిపితే మొదటి subject ప్రకారం Verbని వాడాలి. ఈ వాక్యంలో the teacher అనేది మొదటి subject కాబట్టి ‘is’ అనే verb వాడాలి.


4. (a) All his sister-in laws /(b) are extremely co- operative / (c) and she doesn’t miss her real sisters at all./ (d) No error.
Ans: (a) Compound noun ని బహువచనంగా మార్చడానికి దానిలోని principal word కి ‘s’ ని చేర్చాలి ఉదాహరణకు,
- Brother-in-law - brothers-in-law
- Passer-by-passers-by
- Looker-on-lookers-on
- Step-daughter -step-daughters

5. (a) When I was in my school days,/ (b) I can run/ (c) faster than Mohan./ (d) No error
Ans: (b) గతంలోని సామర్థ్యాన్ని తెలపడానికి could ని వాడతారు.

6. (a) When the house / (b) caught the fire, all the people/ (c) started shouting at the top of their voices./ (d) No error
Ans: (b) కింది expressionsలో ఆర్టికల్స్‌ని వాడకూడదు.
- catch fire, send word, set sail, set foot, at home, in hand, in debt, by car, at night, on demand, on earth, on foot, etc

7. (a) The Chairman and the Trustee/ (b) was removed from his/ (c) post because his misappropriated the fund./ (d) No error.
Ans: (b) ఈ వాక్యంలో రెండు subjects (The chairman, the trustee) ఉన్నాయి. కాబట్టి plural verb “were” ని వాడాలి..

8. (a) She was in the courtyard/ (b) when the burglars/ (c) entered into her house./ (d) No error.
Ans: (c) enter అనే పదం తర్వాత into అనే preposition రాకూడదు. అదే విధంగా కింది ఉదాహరణలను గమనించండి.
- Violate, attack, await, accompany, assist, request, investigate, inform, obey, comprise, order, reach, resemble, resist, అనే పదాల తర్వాత కూడా సాధారణంగా prepositions రాకూడదు.
i). India attacked on Pakistan. (Incorrect )
- India attacked Pakistan. (Correct )
ii). I await for your instructions. (Incorrect)
- I await your instructions. (Correct )
iii). I shall accompany with you. (Incorrect )
- I shall accompany you. (correct )
iv). I shall assist to you. (Incorrect )
- I shall assist you. (correct )
v). We shall investigate into the case. (Incorrect ) We shall investigate the case. (correct )
vi). The group comprises of ten boys. (Incorrect ) The group comprises ten boys.(correct )
vii). He resembles to his father. (Incorrect )
- He resembles his father. (correct )

9. (a) Sheela is enough tall/(b) to be selected as Sub Inspector/ (c) in Telangana Police/(d) No error.
Ans: (a) enough అనే పదాన్ని adjective గా వాడినప్పుడు Noun కి ముందు, adverb గా వాడినప్పుడు adjective /adverb తర్వాత వాడాలి. ఈ వాక్యంలో tall అనే adjective గురించి చెప్తుంది కాబట్టి, Sheela is tall enough... సరైనది.

10. (a) I see him often/(b) at the/(c) bus terminal/(d) No error.
Ans: (a) always, often, never, seldom, hardly లాంటి adverbs of frequency సాధారణంగా Principal Verbs కి ముందు రావాలి. కాబట్టి “ often see him....” సరైనది.

11. (a) During the rainy season/ (b) many rivers overflew their banks/ (c) and caused great difficulty./ (d) No error.
Ans: (b) overflow -overflowed -overflowed -overflowing

12. (a) The university was/ (b) found in 1950/ (c) when India was not self dependent in many aspects./ (d) No error.
Ans: (b) found (స్థాపించు)- founded - founded - founding

13. (a) When Anand reached his village,/ (b) he found that/ (c) the news about him had preceded him./(d) No Error
Ans: (d) No error

14. (a) As soon as the CM entered the office, / (b) the union leaders approached him/ (c) and report the matter to him./ (d) No error
Ans: (c) and reported the matter to him.

15. (a) Every woman in the world/ (b) fervently hopes that their child /(c) will be a normal and healthy baby./ (d) No error.
Ans: (b) ఈ వాక్యంలో Every woman అనేది singular కాబట్టి her child అనేది సరైనది.

16. (a) As a dramatist/ (b) Shaw is superior than/ (c) any other twentieth century writer./ (d) No Error.
Ans: (b) junior, senior, inferior, superior లాంటి పదాల తర్వాత “to”ని వాడాలి.

17. (a) Each of the boys/ (b) were to blame/ (c) for the accident./ (d) No error.
Ans: (b) each of the boys అనేది singular subject కాబట్టి ‘was’ ని ఉపయోగించాలి.
18. (a) He boasts of having visited Europe many times/ (b) but he can neither speak English (c)/ nor he can speak French./(d) No error.
Ans: (c)

19. (a)India’s problems are not similar with/ (b) those of other countries/ (c) in several ways./ (d) No error.
Ans: (a) similar to

20. (a) Alms /(b) are given /(c) to the poor / (d) No error
Ans: (d)

21. (a) I’m tired of my boys, said the mother,/ (b)Both of them keep quarrelling all the time./ (c) Right now also they are quarrelling with one another./ (d) No error.
Ans: (c)... quarrelling with each other ( ఇద్దరి గురించి తెలిపినప్పుడు each other ని, అంతకంటే ఎక్కువ ఉన్నప్పుడు one another ని వాడాలి.

22. (a) Our gardener, which is very lazy,/(b) says that/ (c)there will be no apples this year./ (d) No error.
Ans: (a) who is very lazy

23. (a) When I asked the guest/ (b) what she would like to drink/ (c) she replied that she preferred coffee than tea./ (d) No error.
Ans: (c) prefer తర్వాత to ని వాడతాం.

24. (a) No sooner did I reached there/ (b) than the children left the place/ (c) with their parents./ (d)No error.
Ans: (a) No sooner did i reach....

25. (a) I did not want to listen to him,/ (b) but he was adamant /(c) and discussed about the matter./ (d) No error.
Ans: (c) discuss అనే verb తర్వాత about అనే preposition వాడకూడదు.

26. (a) Please note that the interview for the post/ (b) will be held on June 15, 2019/(c) between 10.00 a.m. to 2.00 p.m./(d) No error.
Ans: (c) between 10.00 am and 2.00 pm లేదా from 10.00 am to 2.00 pm

- (a) I do not understand/ (b) why in spite of my best efforts to please him/ (c) my boss is so angry at me./ (d) No error.
Ans: (c) Persons కి angry with, things కి angry at ని వాడాలి.
- (a) One of the most interesting feature of travel in Himachal Pradesh is/ (b) the large number of travellers’ lodges/ (c) provided by the State Government./(d) No error.
Ans: (a) One of తర్వాత సాధారణంగా Plural Noun వస్తుంది కాబట్టి, One of the most interesting features of travel in Himachal Pradesh...
- (a) Of the many problems that confront the leaders of the world/ (b) none are of big consequence than/(c) the problem of saving the normal human race from extinction./ (d) No error.
Ans: (b)none is of bigger consequence than
- (a) Srujana is one of those teachers/ (b) who is always punctual/ (c) in discharging her duties./(d) No error.
Ans: (b) who are always punctual (who అనే Relative pronoun, teachers అనే పదాన్ని గురించి తెలుపుతుంది. కాబట్టి Plural Verb వాడాలి)
Grammar-Rules1

481
Tags

More News

VIRAL NEWS

Featured Articles

Health Articles